Een blender of staafmixer, met een beetje geluk heb je ze allebei tot je beschikking. Maar de echte kok wil natuurlijk weten wat de verschillen zijn, en waarvoor ze gebruikt moeten worden. Het doel is in beide gevallen hetzelfde: het verpulveren tot een gladde massa van een saus, soep of ander mengsel. Met deze tips voorkom je extra afwas en troep in de keuken.
Hoe zien ze eruit?
De uiterlijke verschillen tussen blender en staafmixer droog opgesomd: een staafmixer is een langwerpig handapparaat, vaak met een afneembaar draaimes. De blender is een soort staande, doorzichtige vaas waar onderin een afneembaar draaimes zit.
Dat geheel wordt geplaatst op een voet, waaraan de stekker zit. Met de staafmixer maal je een mengsel van bovenaf, met een blender van onderaf, waarbij de wetten van de zwaartekracht ervoor zorgen dat alles tot moes wordt omgetoverd.
Staafmixer: om sauzen en soepen glad te malen
De Bosch MSM66110 staafmixer is een lichtgewicht staafmixer met ergonomisch design. De Bosch MSM66110 staafmixer heeft een vermogen van 600 watt en wordt geleverd met een roestvrij stalen staafmixervoet, met als accessoire een maatbeker van 600 ml. De Bosch MSM66110 staafmixer is geschikt voor...
Met de 5-in-1 staafmixer van Rochester wordt koken een makkie! Deze krachtige staafmixer wordt geleverd met meerdere handige accessoires, zoals een hakmolen, garde en maatbeker. Het is dan ook het ideale keukenhulpje om eten te pureren, blenden of fijn te snijden. De staafmixer is...
Bestron ASM250Z staafmixer • Maximaal vermogen 250 Watt • Voor heerlijke purees, milkshakes, soepen en sauzen • Krachtige motor • Veiligheidsschakelaar • Afneembaar SUS301 RVS mes • Ergonomisch gevormde handgreep • Eenvoudig te gebruiken en reinigen • Afneembare staaf, vaatwassergeschikt • 2...
De staafmixer is in het leven geroepen om sauzen en soepen, die op het vuur staan, glad te malen. Er gaat niets boven een warme tomatensoep en sommigen vinden de stukjes verse tomaat lekker. Wie liever een crème-achtige soep eet, zet de blender er wat langer in, terwijl de soep op temperatuur blijft. Het is wel raadzaam om de kop van de blender onderin de pan te houden voordat je hem aanzet.
Al doende leer je hoe je hem kunt bewegen zonder je hele keuken onder te spetteren. Het is goed mogelijk om een middenweg te vinden tussen een gladde soep en een grove.
De blender: smoothies, sappen en meer
De Inventum blender NB450B heeft een vermogen van 500 watt. De blender heeft twee snelheden en een pulse stand en is eenvoudig te bedienen met een draaiknop. De kunststof kan heeft een inhoud van 1,5 liter. De kan is afneembaar, zodat je deze in de koelkast kunt zetten of de...
Met de MOA TB61 maak je binnen een handomdraai de lekkerste smoothies, spreads of sauzen. Dankzij een krachtig vermogen van 1000 Watt blend of vermaal je zowel zachte als harde ingrediënten, zelfs noten en ijsblokjes. En met een totale inhoud van 1,5 liter heb je altijd genoeg voor het hele...
Ontmoet de magic bullet Original, de blender waar ons hele avontuur mee begon. De magic bullet is een multifunctionele voedingsextractor die zowel kan blenden en pulseren waarmee hij zich onderscheidt van andere compacte blenders. Voordelen ...
De blender is het apparaat waarmee je sapmengsels en smoothies maakt. Blokjes meloen, ananas, kiwi en ander fruit gaan erin en met wat sinaasappelsap erbij wordt het na enkele minuten een drinkbare vitaminebom. Wie alleen een blender tot zijn beschikking heeft, kan hierin ook soepen en sauzen pureren, al moeten deze bij voorkeur eerst afkoelen. Het overgieten van hete soep (vanuit de pan in de blender en vice versa) is best veel gedoe, dus de aanschaf van een staafmixer naast de blender is geen overbodige luxe.
Met de blender kunnen ook andere dingen vermalen worden, bijvoorbeeld oud brood dat een tweede kans krijgt als paneermeel. Ook het vermalen van harde kazen, bijvoorbeeld Parmezaan om over de pasta te strooien, is mogelijk. De meeste blenders zijn hier krachtig genoeg voor. Snij de kaas wel eerst in kleine blokjes!
Apart bakje onder de staafmixer
Er bestaan ook staafmixers met een bakje met apart draaimes dat eronder bevestigd wordt. Dit is handig voor kleinere hoeveelheden en dikkere mengsels, zoals pesto, kruidenboter, guacamole en tapenade. Dit zou ook in de blender kunnen, maar de dikte van deze mengsels laat dat zelden toe – denk aan de zwaartekracht waarop het functioneren van een blender ontwikkeld is.
Veiligheid
Een blender weigert dienst als het deksel er niet op zit vanwege veiligheidsredenen. Bij een staafmixer is dit vanzelfsprekend niet het geval, die moet je als een soort kettingzaag in de soep kunnen zetten. Ga dus nooit aan het mes van een staafmixer zitten prutsen terwijl deze in het stopcontact zit!
Geen dikke mengsels, laat staan deeg
Ondanks de verschillen tussen een blender en staafmixer zijn beide apparaten dus ontwikkeld om een mengsel glad te maken. Het gaat hierbij om substanties van een bepaalde dikte. Voor het bereiden van deeg is een blender of staafmixer niet geschikt, niet alleen omdat bijvoorbeeld pizzadeeg te dik is, maar vooral omdat bepaalde bestanddelen die het deeg luchtig maken, dan stuk gaan.