Een foodprocessor en een keukenrobot zijn beide beste keukenmachines die makkelijk in gebruik zijn. Door de juist gekozen opzetstukken komen de functies van deze 2 keukentoestellen vrij aardig met elkaar in de buurt. En toch verschillen beide machines grondig wat betreft hun specifieke kwalificaties.

Keukenrobots functioneren uitstekend tijdens het mixen, kneden en kloppen. Foodprocessors daarentegen raspen, snijden en hakken. Daarom mag je beide toestellen niet over dezelfde kam scheren. Kokkerellen met deze alleskunners bezorgt elke hobbykok een meerwaarde.

Keukenrobots versus foodprocessors

Keukenrobots: uiterst geschikt om te kneden

Keukenrobots komen het beste tot hun recht voor volgende functietools: mixen, kneden en kloppen. Dit stevig toestel wordt over het algemeen standaard geleverd met een menghaak, deeghaak en garde. Hierdoor wordt heel veel werk in de keuken uit handen genomen. De gardes roeren of kneden van bovenaf de mengkom. In deze ovalen kom kluts je verschillende ingrediënten tegelijkertijd door elkaar. Keukenrobots zijn door hun grote vermogen heel krachtig en kunnen tegen een stootje.

De veelzijdigheid van keukenrobots maakt hun uniek in hun soort. Keukenrobots worden uitgebreid met speciale opzetstukken. Zo wordt rasp-, snij- en hakwerk voor je gedaan. Je zal rekening moeten houden met de kwaliteit van de messen en de meegeleverde scherpte. Dit is vooral belangrijk wanneer je harde voedingsmiddelen zoals chocolade of noten wil bewerken.

Foodprocessors als ondersteunende bakhulp

Foodprocessors hebben iets gemeenschappelijks met keukenrobots. Ook zij mixen, kneden en kloppen. Een van die verschilpunten is dat het deeg niet zo grondig wordt gekneed dan dit het geval is met keukenrobots. Dit komt omdat het mes om te kneden meestal aan de onderkant van kom wordt bevestigd. Daarnaast ligt het vermogen een heel stuk lager. Een ander bijzonder aspect is dat de mengkom een stuk kleiner is zodat een foodprocessor minder mogelijkheden biedt.

Foodprocessors hebben bovendien niet zoveel functies. Wanneer je dagdroomt om gehaktballen of spaghetti te draaien, is bij foodprocessors er aan voor de moeite. De functietools van een vleesmolen of pastamaker zijn bij foodprocessors afwezig. Het hakken van tomaten, knoflook om een lekkere spaghettisaus te bereiden behoort dan wel tot de mogelijkheden.

Wanneer kiezen voor keukenrobots of foodprocessors?

Wanneer je voorkeur uitgaat om te mixen, te kneden of te kloppen kies je resoluut voor keukenmachines. Deze robuuste keukenapparaten zijn specifiek gebouwd om vliegensvlug een groot aantal hoeveelheden beslag, deeg en room bijvoorbeeld te verwerken. Als je daarentegen opteert voor oervervelend hak-, snij- en raspwerk te laten verrichten, dan zijn foodprocessors de beste keukenhulpen. Zeker wanneer je fruit en groenten volgens een bepaalde dikte wil raspen, snijden en hakken.

Een goede raad: wanneer je een doorgewinterde hobbykok bent, dan is het warm aan te bevelen om te kiezen voor keukenrobots. Het heeft iets meer functionaliteiten dan de foodprocessors. De meerprijs staat trouwens niet in verhouding met de duurzaamheid van keukenrobots toestellen.

Deze 3 beste keukenmachines staan hoog op de bucketlist van hobbykoks:

1. Kenwood kMix KMX750AB

De kMix KMX750AB van fabrikant Kenwood is een stijlvolle keukenhulp die in geen enkele keuken mag ontbreken bij de ambitieuze thuiskok die design hoog op prijs stelt. Kneden, kloppen en mixen worden met kinderlijk gemak uitgevoerd dankzij de robuuste motor van 1000 Watt. De motor telt 6 snelheden. Op die manier heb je de mogelijkheid om ingrediënten met elkaar te mixen zonder ook maar één spatje te morsen.

Alles kan worden gedaan in een (roestvrij) stalen mengkom met een inhoud van 5 liter. Dit komt neer op een cakebeslag van plus minus 2,700 kilogram. Kenwood heeft overigens ook aan de beveiliging gedacht. Bij mogelijke oververhitting slaat de motor automatisch af. De stalen kom is overigens vaatwasbestendig.

 • De keukenmachine wordt standaard geleverd met een deeghaak, K-klopper en ballongarde
 • Het modern design past in elke keuken en is bijzonder stijlvol
 • Bij oververhitting valt de motor automatisch uit wat de veiligheid alleen maar ten goede komt
 • Het is iets minder geschikt voor zwaarder deeg zoals dat wordt gebruikt bij pizza en brood

Technische specificaties in een notendop

Merk Kenwood
Categorie keukenmachine
Serie type Kenwood kMix serie
Vermogen aantal 750 tot 1000 Watt, 1000 tot 1250 Watt
Keuken speciaal geschikt voor licht deeg kneden, mixen en kloppen
Standaard meegeleverd materiaal kneedhaak, ballongarde en kloppers
Mengkom vaatwasbestendig ja
Snelheden aantal 6
IJscrusher nee
Kleur zwart
Soort materiaal staal
Inhoud 5 liter
Lengte van snoer

 

2. Bourgini Classic Kitchen Chef

Classic Kitchen Chef - Keukenrobot

De Bourgini Classic Kitchen Chef is een staande keukenmixer met een 1250W motor. De machine is geschikt voor het maken van taart- en pannenkoekenbeslag, slagroom en veel meer. De machine bevat een 4,5 liter roestvrijestalen kom en heeft...

De Classic Kitchen Chef van Bourgini is een staande keukenmixer waar 1250 Watt onder de motorkap zit. De keukenrobot is uiterst geschikt om pannenkoeken- en taartbeslag te mixen. De mengkom is vervaardigd van roestvrij staal en heeft een inhoud van 4,5 liter. Via een draaiknop kan je de machine in 6 standen laten draaien en beschikt over een pulsfunctie. De Classic Kitchen Chef wordt standaard geleverd met een meng- en een deeghaak.

Het design oogt heel fraai en mag gezien worden in elke keuken. De mixer zelf bestaat uit roestvrij staal. De deeg- en menghaak is van gietaluminium. Het toestel kan ook multifunctioneel worden gebruikt omdat je er ook mee kunt hakken wat een groot voordeel oplevert. De keukenrobot blijft uitstekend op zijn plaats staan dankzij de anti-slip voetjes.

 • De mengkom heeft een inhoud van 4,5 liter
 • Met een draaiknop ken je de Classic Kitchen Chef bedienen en beschikt over 6 snelheden
 • Het toestel heeft een hakfunctie
 • Deze keukenmachine leent zich minder voor zwaar deeg

Technische specificaties in een notendop

Merk Bourgini
Categorie keukenmachine
Model Classic kichen chef
Vermogen aantal 1250 tot 1500 Watt
Keuken speciaal geschikt voor licht deeg kneden, mixen en kloppen
Standaard meegeleverd materiaal kneedhaak, garde en kloppers
Mengkom vaatwasbestendig ja
Snelheden aantal 6
Kleur rood
Soort materiaal staal voor mengkom
Inhoud 4,5 liter
Extra functies; voorzien van anti-slip voetjes

 

3. Tristar Kitchen Machine MX-4837

Voor thuisbakkers is er uitstekend nieuws. De keukenmachine Kitchen Machine MX-4837 van Tristar is de ideale bondgenoot. Dit toestel staat bekend als een multifunctionele keukenmachine. Kneden, mixen en kloppen via de 3 standaard meegeleverde bijpassende deeghaken gebeuren als een fluitje van een cent. De keukenrobot mengt probleemloos alle ingrediënten door elkaar. De inhoud van de mengkom bedraagt 3,5 liter wat het ideale formaat is voor elke bakfanaat.

De snelheid van de keukenmachine is in 6 snelheden aanpasbaar volgens je eigen persoonlijke wensen. Hierdoor krijg je heel makkelijk een egaal beslag of (bakkers) deeg. De meegeleverde garde is uiterst geschikt om slagroom op te kloppen. De deeghaak is ideaal om deeg te bereiden voor brood. De mixer anderzijds bewijst het beste zijn dienst om cakebeslag te maken.

De behuizing die bestaat uit kunststof, is makkelijk schoon te maken. Bij oververhitting van de motor slaat de keukenrobot automatisch af.

 • Perfecte keukenmachine voor de beginnen of gevorderde thuisbakker
 • Standaard worden 3 deeghaken meegeleverd voor verschillende voorbereidingen
 • Er werd aan veiligheid gedacht bij oververhitting van de motor. De keukenrobot valt dan automatisch uit
 • De gebruikstijd kan je best beperken tot 6 minuten

Technische specificaties in een notendop

Merk Tristar
Categorie keukenmachine
Vermogen aantal tot 500 Watt
Keuken speciaal geschikt voor licht deeg kneden, mixen en kloppen
Standaard meegeleverd materiaal kneedhaak, garde en kloppers
Mengkom vaatwasbestendig nee
Snelheden aantal 6
IJscrusher nee
Kleur je kan kiezen uit verschillende kleuren
Soort materiaal behuizing staal
Inhoud 3,5 liter
Bedieningsknoppen type draaisysteem