Heb je al altijd zelf yoghurt willen maken, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Dan wordt het heel makkelijk en eenvoudig gemaakt met een yoghurtmaker. Een yoghurtapparaat creëert heerlijk verse yoghurt met slechts één druk op de knop. Nog steeds geïnteresseerd? Een klein overzicht van waar je moet op letten bij de aanschaf van een yoghurtmaker.

De werking van een yoghurtmaker

Yoghurtmakers bieden de mogelijkheid om huisgemaakte yoghurt te produceren. De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn: melk en een yoghurtcultuur zoals voorverpakte yoghurt. Door deze twee componenten met elkaar te mixen maak je gebruik van 2 melkzuurbacteriën die de aanwezige melk verzuren en vervolgens stremmen tot de gewenste yoghurtsmaak. Door het mengsel in de yoghurt te doen en het brouwsel op 45 graden Celsius constant te verwarmen, krijg je na 4 tot 6 uur standyoghurt. Voor roeryoghurt doe je hetzelfde productieproces, maar het mengsel wordt verwarmd op 32 graden Celsius in diezelfde tijdspanne.

Waarom zelfgemaakte yoghurt maken?

beste yoghurtmakersJe eigen yoghurt produceren biedt talrijke voordelen. Op vlak van gezondheid bevat zelf bereide yoghurt minder lactose omdat de melk vrij lang wordt verwarmd. Voor wie een allergie heeft, kan je plantaardige melk gebruiken indien je lactosevrije yoghurt wil maken. Het grootste voordeel is dat bereide yoghurt van eigen huis vrij is van allerhande kleur-, geur- en smaakstoffen. Bovendien kan je de hoeveelheden suiker zelf regelen, tenminste als je suiker wil gebruiken. Dit maakt dat zelfbereide yoghurt een heel gezond product is ten opzichte van de varianten die je in de supermarkt ziet liggen. De voordelen even op een rijtje:

 • het is een makkelijk productieproces dat nauwelijks moeite kost
 • je bepaalt zelf de ingrediënten en weet exact wat in de yoghurt zit
 • met plantaardige melk kan je bij je thuis lactosevrije yoghurt bereiden
 • het is een stuk gezonder dan de yoghurt die je je koopt in het grootwarenhuis

Welke functies heeft een yoghurtmaker?

Timer

Hoogwaardige yoghurtmakers hebben vaak een ingebouwde timer. Hiermee kan je de bereidingstijd ingeven die je zelf wenst. Meestal gebeurt dit via een draaiknop of op een display. Het toestel geeft dan een sein wanneer de tijd, die je hebt ingesteld, voorbij is. Met deze functietool moet je de yoghurtmaker niet de hele tijd in het vizier hebben en ga je gewaarschuwd worden via een geluidssignaaltje.

Beveiliging tegen oververhitting

Omdat de melk wordt verwarmd, bestaat altijd het grote gevaar dat het toestel oververhit geraakt. Wanneer je een toestel aanschaft die een beveiliging tegen oververhitting heeft, vermijd je eventuele situaties die gevaar vormen. Met deze tool worden yoghurtmakers automatisch uitgeschakeld als het fout gaat met de temperatuur.

Volautomatische uitschakeling

Een heel interessante functie bij yoghurtmakers is dat het toestel met de hulp van een (ingebouwde) timer vanzelf uitschakelt. Het enige wat van je wordt verwacht is dat je de tijd op de display intoetst en de machine stopt vanzelf na het verstrijken van de tijd. Over het algemeen krijg je dan een geluidssignaal te horen.

Waaruit bestaat het materiaal

De overgrote meerderheid van yoghurtmakers bestaat uit een behuizing die vervaardigd is van roestvrij staal. Hierdoor gaat het toestel langer mee. Een bijkomend pluspunt is dat roestvrij staal makkelijk te onderhouden is en eenvoudig te reinigen. De goedkopers versies van yoghurtmakers hebben vaak een behuizing van kunststof. Ze zijn meer kwetsbaar dan roestvrij staal.

Volgende 3 beste yoghurtmakers zijn erg populair:

1. Moulinex Yogurteo YG231E32

De Yogurteo YG231E32 van fabrikant Moulinex is heel gebruiksvriendelijk om je eigen yoghurt te maken. Het enige wat je moet doen is de bereidingstijd opgeven op het display dat elektronisch is. Het is voorgeprogrammeerd tot 15 uur en beschikt over een automatische stopfunctie. Alles gaat automatisch wanneer je eenmaal de ingrediënten hebt bijeengebracht. Er is zelfs een receptenboekje voorzien met de nodige handleiding.

Daarnaast worden standaard 7 glazen potjes (170 milliliter) meegeleverd waar je je bereide yoghurt stort. Na afloop is het toestel vrij eenvoudig op te bergen. Kortom, alles wat je nodig hebt om yoghurt te bereiden is in dit pakket inbegrepen. Deze compacte yoghurtmaker is heel makkelijk schoon te maken omdat je de onderdelen in de vaatwas kan plaatsen.

 • De gebruiksvriendelijkheid valt op
 • Het toestel is voorzien van een elektronisch display
 • 7 glazen potjes worden standaard meegeleverd
 • Weinig of niets op aan te merken en doet wat ervan wordt verwacht

Technische specificaties in een notendop

Merk Moulinex
Categorie yoghurtmakers
Potjes voorzien 7 glazen potjes van 160 milliliter
Kleur wit
Display aanwezigheid ja

2. Cuisinart 2 in 1 YM400E

Met deze 2-in-1 kaas- en yoghurtmaker van Cuisinart kan je op een eenvoudige manier huisgemaakte yoghurt maken die romig en heel smaakvol is. Het is vrij makkelijk om te bereiden. Je warmt 1 liter melk op, vervolgens voeg je er yoghurt bij en je stelt de tijd in. Voor het overige wordt alles uit handen genomen door deze yoghurtmaker. Ook voor zachte kazen met bijvoorbeeld ricotta is dit toestel uiterst geschikt.

Het spreekt voor zich dat je verschillende soorten yoghurt kunt maken volgens bepaalde favoriete smaken. Wanneer je er vruchten bijdoet, is het plaatje helemaal compleet. Voor mensen die eiwitallergie hebben of lactose intolerant zijn, kan je de melk vervangen door sojamelk. Het LED scherm geeft de tijd weer. Ook aan de veiligheid werd gedacht. De potten zijn vaatwasbestendig.

 • Een LED scherm geeft de tijd weer
 • De onderdelen zijn waterbestendig
 • Er is een automatische veiligheid voorzien
 • De tijdsduur voor dat de yoghurt klaar is

Technische specificaties in een notendop

Merk Cuisinart
Categorie yoghurtmakers
Serie Classic Range van Cuisinart
Kleur zilver
Voetjes anti-slip ja
Behuizing materiaal RVS
Vermogen 40 Watt
Instelbare timer 1 – 19 uur
LED scherm ja
Vaatwasbestendig potten ja
Garantie 3 jaar
Gewicht 3604 gram
Bediening knoppen met display
Indicatielampje ja
Waarschuwingssignaal ja

3. Adler AD 4476

Drie dingen volstaan om gezonde, verse yoghurt te bereiden: bacterieculturen, melk en de yoghurtmaker van Adler. Met dit toestel wordt yoghurt op een vrij makkelijke manier bereid. Als alle componenten zijn samengesteld, verloopt de rest van het productieproces volautomatisch zonder dat je als consument tussenbeide moet komen. De yoghurt wordt rechtstreeks in glazen potten met een inhoud van 200 ml gemaakt.

Voor een optimale yoghurt productie warmt deze yoghurtmaker de melk op en blijft de temperatuur van 42 graden Celsius behouden. Het vermogen is 20 Watt. Dit apparaat onderscheidt zich van andere toestellen door het gebruiksgemak. Bovendien is het heel gemakkelijk te onderhouden.

 • Het gebruiksgemak van het toestel
 • Het apparaat is heel makkelijk te onderhouden
 • Uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding
 • Een timer ontbreekt

Technische specificaties in een notendop

Merk Adler
Categorie yoghurtmakers
Kleur zwart, zilver
Vermogen aantal 20 Watt
Waarschuwingslicht aan / uit
Deksel is transparant zodat je alles ziet
Standaard meegeleverd 7 potten uit glas met schroefdoppen (200 milliliter)