Als je verschillende ingrediënten in de keuken moet fijnhakken, biedt de hakmolen een ideale oplossing. Het helpt je een handje en spaart je op de koop toe heel veel tijd. Maar waar moet je nu allemaal aan denken wanneer je een hakmolen wil aanschaffen. Een stand van zaken over dit vaak onderschat nuttig keukenapparaat.

Wat is een hakmolen?

Een hakmolen staat synoniem met een hakmachine. Het is een keukentoestel dat vooral werkt op stroom. In een bak dat standaard wordt meegeleverd kan je de ingrediënten droppen die je heel fijn wil snijden. Vervolgens plaats je het deksel waar de messen zich bevinden. Vergrendel het molentje en start het toestel. Een fractie later zijn alle ingrediënten gelijkmatig klein gesneden.

De aankoop van de beste hakmolen: welke past bij mij?

Wanneer je surft op het internet, stel je al heel vlug vast dat er een woud aan hakmolens op de markt zijn. De hamvraag luidt dan ook: aan welke parameters moet nu een hakmachine voldoen? Maar eerst zal je enkele vragen zelf moeten beantwoorden om tot een aankoop over te gaan.

Waarvoor gebruik je de hakmachine?

Door de band genomen zijn groenten heel zacht. Dat is de hoofdreden waarom je praktisch alle soorten groenten kunt fijnsnijden met de hakmachine. Je zal zelf moeten bepalen waarvoor je het in de toekomst gaat gebruiken. Denk maar aan noten fijnmalen of ijs crushen.

Het materiaal van het mes is het belangrijkste onderdeel

Het belangrijkste onderdeel van een hakmachine is ongetwijfeld het hakmes. Een vlijmscherp mes hakt heel eenvoudig door ingrediënten heen waardoor de klus snel geklaard kan worden. Denk vooral aan de duurzaamheid van het mes. Een roestvrijstaal gaat heel lang mee en is makkelijk in de vaatwas te reinigen.

De meeste hakmachines leveren een ongekarteld mes omdat ze uitstekend functioneren om fruit en groenten klein te snijden. Met bepaalde hakmolens worden gekartelde messen standaard meegeleverd. Dit dient vooral om chocola en ijs te crushen.

Multifunctionele werking

Sommige hakmachines kunnen meer dan alleen maar groenten fijnsnijden. Denk maar in eerste instantie aan het maken van smoothies, ijs crushen, slagroom opkloppen of eenvoudig pureren bij het bereiden van soep.

Het vermogen, afhankelijk van de ingrediënten

Hoe hoger het vermogen van de aandrijving, hoe krachtiger de hakmachine gaat zijn. Concreet betekent dit dat je het toestel niet alleen maar voor zachte, maar ook harde ingrediënten kunt gebruiken. Voor alle duidelijkheid: het aantal vermogen staat altijd aangeduid op de verpakking en wordt aangeduid met Wattage. Het minimaal vermogen is 100 Watt en het maximale vermogen bedraagt 1000 Watt. Als je groenten wil snijden, volstaat normaal gezien een hakmachine van 100 Watt.

Inhoud hangt af van het aantal gezinsleden

Ben je op zoek naar een compact model of eerder naar een grotere inhoud omwille van het aantal gezinsleden? Het merendeel van de hakmachines hebben een inhoud tussen de 350 milliliter en 1 liter. Het spreekt voor zich dat een groter gezin de voorkeur geeft aan een grotere inhoud waardoor je alles in 1 keer kunt verwerken. De grootte van de inhoud bepaal je dus zelf, afhankelijk van je persoonlijke gezinssituatie.

Vaatwasbestendig of niet

Wanneer je bij je thuis over een vaatwasmachine beschikt, kan je best navlooien of de onderdelen van de hakmachine vaatwasbestendig zijn. Over het algemeen kunnen de kom, het mes en het deksel losgekoppeld worden van het toestel. Vergeet niet dat de hakmachine zelf niet in aanraking komt met water.

Deze 3 beste hakmolens bewezen in het verleden maar dan hun degelijkheid:

Deze 3 beste hakmolens bewezen in het verleden meer dan hun degelijkheid:

1. Moulinex Multi Moulinette AT7101 

De Multi Moulinette AT7101 van Moulinex leent zich uitstekend om uien en knoflook te hakken, maar kan ook uitstekend overweg om sauzen en mayonaise te bereiden. Het toestel beschikt over 2 snelheden om de beste resultaten na te streven. De grote meegeleverde kom biedt de mogelijkheid om ingrediënten af te wegen tot 300 milligram en tot 500 milliliter.

Het is een multifunctioneel toestel dat volgende keukentechnieken aankan: emulgeren, kloppen en mengen. Het apparaat heeft een krachtig vermogen van 450 Watt. De gebruiksvriendelijke gehaktmolen is makkelijk te reinigen en af te wassen.

Plus- en minpunten

 • Beschikt over 2 snelheden en heeft een turbo functie
 • Het toestel is multifunctioneel te gebruiken. +Emulgeren, kloppen en mengen vormt geen enkel probleem
 • Heel makkelijk te reinigen
 • De snijmesjes zijn niet afneembaar

Technische specificaties in een notendop

Vermogen aantal  tussen 250 en 500 Watt
Vaatwasbestendig  ja
Snelheden aantal 2
IJScrusher  nee
Turbo functie  ja
Hakoppervlak materiaal  RVS
Mesjes aantal 1
Mesjes afneembaar  nee
Inhoud kom  0,5 liter

 


2. Kenwood CH550

Deze hakmolen van Kenwood telt dubbele snijmessen. Hierdoor bereik je de beste resultaten om te snijden. Met een maximale capaciteit van 500 milliliter en een gewicht van 1,15 kilogram is deze chopper heel gebruiksvriendelijk. Het compacte model verpulvert probleemloos ijs dankzij de 2 snelheden.

Wanneer de klus is geklaard, kan je de onderdelen van het apparaat in de vaatwasmachine steken voor een reinigingsbeurt. Het vermogen schommelt rond de 400 Watt en is bijgevolg vrij krachtig. Het materiaal van de behuizing is vervaardigd uit kunststof.

Plus- en minpunten

 • Het crushen van ijs wordt probleemloos uitgevoerd
 • Het apparaat is gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen
 • De onderdelen zijn vaatwasbestendig
 • De bedieningsknoppen doe je handmatig

Technische specificaties

Vermogen aantal  400 Watt
Snelheden aantal 2
Ijscrusher  ja
Turbo functie  ja
Hakoppervlak materiaal  kunststof
Mesjes aantal 2
Mesjes afneembaar  nee
Inhoud kom  0,5 liter

 


3. KitchenBrothers Elektrische Hakmolen met RVS Kom 

Elektrische Hakmolen met RVS Kom - Vlees, Groente, Fruit, Kruiden, Noten - 1.8L

Werk je graag efficiënt, snel en consistent in de keuken? Dan is de KitchenBrothers hakmolen ideaal voor jou! Met 300W vermogen en een vierdubbel hakmes heb je consistent fijngehakte groente, vlees, kruiden of zelfs noten! De RVS kom is...

Wil je vooral efficiënt in de keuken werken, dan is de Elektrische Hakmolen met RVS van KitchenBrothers een toestel dat op je lijf is geschreven. Met een vierdubbel hakmes en een vermogen van 300 Watt heb je altijd fijngehakte groente, kruiden, vlees of noten ter beschikking. De meegeleverde kom, die uit RVS materiaal is vervaardigd, is niet alleen heel duurzaam. Maar ook niet breekbaar. Via de doorzichtige deksel kan je precies op de voet volgen hoe fijn de ingrediënten worden gehakt en gesneden.

Je hebt de keuze uit 2 snelheidsstanden. Met stand 1 kan je de ingrediënten in kleine stukken hakken. Met stand 2 pureer je binnen de 15 seconden avocado of vers gemaakte humus. Ook werd voldoende aandacht aan de veiligheid besteed. Met een veiligheidsslot werkt de hakmolen pas als het deksel goed op de kom is bevestigd. Omdat de hakmolen perfect aan het aanrecht blijft gehecht, is aan de onderzijde een anti-slip ring voorzien. De maximale capaciteit is 1,8 liter. Buiten het elektrisch voetstuk kan je alles in de vaatwas plaatsen.

Plus- en minpunten

 • De maximale capaciteit van deze hakmolen is 1,8 liter
 • Veiligheid staat voorop. Het toestel heeft een veiligheidsslot
 • Het RVS materiaal is duurzaam en nauwelijks breekbaar
 • Het automatisch uitschakelen ontbreekt

Technische specificaties

Vermogen aantal  300 Watt
Snelheden aantal 2
Hakoppervlak materiaal  RVS
IJscrusher  nee
Mesjes aantal  4-dubbele mesjes
Mesjes afneembaar  ja
Inhoud kom  1,8 liter
Gewicht  1,180 kilogram