Zoek je naar de beste vleesmolens en weet je niet heel goed welke keuze je moet maken? Dit is vrij logisch omdat je vleesmolens in alle maten en soorten hebt. Gehaktmolens worden het vaakst gebruikt tijdens het bereiden bij allerlei recepten, maar ook bij slagers wanneer gehakt moet worden gemalen. Om het cru te stellen zijn vleesmolens niets anders dan toestellen die stukken hard vlees kapot malen zodat het gehakt wordt.

Hoe werken vleesmolens?

Vleesmolens zijn in eerste instantie culinaire gereedschappen die in keukens worden gebruikt. Vooral voor slagers zijn vleesmolens onontbeerlijk en onmisbaar. Zoals reeds vermeld doe je in vleesmolens verschillende lappen vlees. Je duwt de vleessoorten in de molen om te hakken en klaar is kees.

De specifieke vorm waarin het vlees uit die vleesmolens komt, wordt in onze contreien gehakt genoemd. Bij het overgrote deel van de vleesmolens is het in feite zo dat het vlees aan de ene kant van de molen wordt geschoven en het aan de andere zijde van het apparaat er uit komt. In het vakjargon heet dit extruderen.

De ene vleesmachine doet dit productieproces iets vlugger en laat het meer soepel verlopen dan het andere. Het aantal functies verschilt van machine tot machine. Het gebruiksprincipe blijft echter altijd hetzelfde en verschilt nauwelijks. De methode gebeurt ofwel handmatig ofwel automatisch.

4 praktische tips: hoe kies je een gehaktmolen die aan je eisen voldoet?

Tip 1: Elektrisch of handmatig
Elektrische gehaktmolens
De meest goedkope vleesmolens zijn voor een prikje te koop. Voor plus minus 50 euro heb je al eentje in huis. De primaire vragen die je je moet stellen zijn de volgende:

 • Hoe duurzaam is de gehaktmolen?
 • Hoeveel motorvermogen heeft het apparaat?
 • Is de molen luidruchtig of niet?

Het voordeel van een elektrische molen is dat je via één knop je vlees kan malen. Om die reden heb je elektrische gehaktmolens die spotgoedkoop zijn tot peperduur. Het ligt een beetje aan je persoonlijke voorkeur welk budget je er aan wil besteden. Uiteraard hangt het ook wel af hoeveel keer je het toestel in de toekomst gaat gebruiken.

Handmatige vleesmolens blijven het goedkoopst
Het grote nadeel van een handmatige gehaktvleesmolen is dat je het eigenhandig moet bedienen. Met drie kilo vlees ben je al gauw twintig minuten bezig met te zwengelen. Bovendien is er niet zoveel keuze in mogelijkheden voor de vleesmolens. In feite ligt het prijsverschil tussen de verschillende soorten handmatige gehaktmolens, alleen maar in de grootte van de apparaten.

Beste vleesmolensTip 2: Hoe reinig je een gehaktmolen
Bekijk hoe je de vleesmolen kan reinigen. Voor elektrische vleesmolens is het duidelijk dat alle onderdelen in de vaatwasser kunnen, uitgezonderd het elektrische blok. Voor alle duidelijkheid: een elektrische gehaktmolen moet je meteen schoon maken. Handmatige vleesmolens anderzijds zijn meestal van vertind gietijzer. Die kan spijtig genoeg niet in de vaatwasser. Het voordeel is dat je het toestel meteen in een sopje kan laten weken.

Tip 3: De hoeveelheid gehakt dat je wil draaien
Zowel bij handmatige als bij elektrische gehaktmolens geldt de volgende gulden regel: hoe meer kilo’s dat je wil malen, hoe duurder het toestel wordt. Het vleesaantal dat je wil malen wordt overigens in cijfers uitgedrukt:

 • 05 – tot 2 kilogram
 • 08 – 4 tot 5 kilogram
 • 10/12 – 6 tot 8 kilogram
 • 22 of 32 – dit is voor professionele gebruikers

Tip 4: Waarom overweeg je een gehaktmolen te kopen
Je zal moeten wikken en wegen waarom je een gehaktmolen wil kopen. Is het gewoonweg voor de fun? Speelt het budget dat je wil besteden een hoofdrol? Hoe vaak wil je gehakt maken? Het is aan te raden het modeltype 8 dadelijk te kopen omdat het zonde zou zijn als je een te klein nummer zou kiezen en achteraf opnieuw je portemonnee opnieuw moet opentrekken voor een grotere gehaktmolen.

Volgende 3 vleesmolens zijn erg populair:

1. Bosch MFW67440 Vleesmolen

De MFW67440 Vleesmolen van producent Bosch biedt een bijzonder goed resultaat voor wie dagelijks gebruik wil maken van een stevige vleesmolen. Het grote voordeel is dat het toestel 10 functies telt. Het versnipperen van groenten of het hakken van vlees verloopt erg eenvoudig en makkelijk.

Maar ook raspen en snijden is voor de MFW67440 Vleesmolen bij wijze van spreken kinderspel. Het vermogen van dit toestel bedraagt 700 Watt. Dit wil zeggen dat je 3,5 kg per minuut kan doordraaien om vlees te verwerken. De meerwaarde van dit apparaat ligt in het feit dat er een achteruitknop is voorzien waardoor je vastzittende voedselproducten weer op een eenvoudige wijze kan losmaken.

De bodem van deze machine bevat een anti-slip. De aanwezige knoppen worden handmatig bediend.

 • Het vermogen bedraagt 700 Watt. Hierdoor kan je 3,5 kg vlees per minuut malen
 • De gehaktmolen is multifunctioneel te gebruiken
 • De achteruitknop zorgt ervoor dat vastzittend voedsel opnieuw wordt losgemaakt
 • Het toestel is tamelijk kwetsbaar

Technische specificaties in een notendop

Merk Bosch
Categorie vleesmolens
Vermogen aantal 600 tot 700 Watt
Automatische uitschakeling nee
Behuizing materiaal kunststof
Functioneel te gebruiken snijden, raspen, versnipperen en hakken
Anti-slip aanwezig ja
Kleur zwart – grijs
Lengte koord 1 meter
Garantie van fabriek 2 jaar

 

 

2. Westmark Vleesmolen

De Claasic Vleesmolen van het oerdegelijk Duitse merk Westmark beschikt over een gehakt gaatjesschijf (met een diameter van 4,5 millimeter) en een 4-bladig mes om te malen. Een kunststof beschermingsplaat zorgt er voor dat het werkblad geen beschadiging oploopt bij het aandraaien van de schroefklem.

De vleesmolen is heel gebruiksvriendelijk. Het toestel is gemaakt van (vertind) gietstaal en onbuigzaam. Voor te reinigen wordt aanbevolen de molen en de schijven om te malen, af te spoelen met een warm water sopje. De behuizing is vaatwasbestendig. Westmark gaat er prat op alleen maar ISO gecertificeerde producten op de markt te brengen.

 • Het materiaal bestaat uit vertind gietstaal en kunststof
 • De vleesmolen is ISO gecertificeerd en gebruiksvriendelijk
 • De behuizing is vaatwasbestendig
 • Door veelvoudig gebruik kan het werkblad worden beschadigd

Technische specificaties in een notendop

Merk Westmark
Serie Westmark Classic
Categorie vleesmolens
Automatische uitschakeling nee
Behuizing materiaal RVS
Snelheden verschillende snelheden
Anti-slip aanwezig ja
Kleur zilver – grijs
Garantie van fabriek 5 jaar

 

 

3. Clatronic FW 3506 1200W vleesmolen

De prijs / kwaliteitverhouding van Clatronic is in goede balans van deze vleesmolen. Je mag inderdaad dit product als een koopje beschouwen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel geschreven en daar staat een krachtige motor van 1200 Watt tegenover. De vleesmolen beschikt over 3 verschillende schijven om te hakken en bestaat uit roestvrij staal.

Standaard wordt een worstvuller en een koekjessnijder meegeleverd. Klein minpuntje. Het reinigen is niet zo gemakkelijk. Niettemin een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een vleesmolen zonder veel franjes en toch degelijk werk aflevert.

 • De prijs / kwaliteitsverhouding is uitstekend
 • Je beschikt over 3 verschillende hakschijven
 • Onder de motorkap zit een 1200 Watt sterke aandrijving
 • Niet bepaald handig om te reinigen

Technische specificaties in een notendop

Merk Clatronic
Categorie vleesmolens
Automatische uitschakeling nee
Hakschijven materiaal roestvrij materiaal
Anti-slip aanwezig ja
Kleur zilver – grijs
Garantie van fabriek niet bekend