Vers geperste sappen zijn geweldig om je dagelijkse dosis vitamines binnen te krijgen. En dus heerlijk om zo je dag te beginnen. Zowel met een sapcentrifuge als een slowjuicer kun je van diverse soorten fruit of groenten sappen maken. Beide apparaten zijn populair en toch zijn ze verschillend. Een sapcentrifuge of slowjuicer: wat zijn de verschillen?
Wat is een sapcentrifuge?
De sapcentrifuge werkt op basis van middelpuntvliedende kracht. Het fruit en de groenten worden fijngehakt door een geïntegreerd mes of rasp. De container draait met duizenden omwentelingen per minuut.
Met deze kracht wordt het sap uit fruit of groenten geperst en loopt het via een tuit af. Het resterende afval wordt in een aparte container opgevangen. Deze techniek lijkt sterk op de bereiding van sap uit een blender, maar het resultaat is anders.
De centrifugale kracht scheidt wat pulp en vezels uit het fruit of de groente. De resulterende vloeistof is zuiverder en kan gemakkelijker worden gebruikt voor sommige recepten. Sappen gemaakt met een sapcentrifuge worden als gezonder beschouwd dan die gemaakt met een blender.
De sapcentrifuge verhit het sap niet dankzij de snelle rotatie, waardoor alle natuurlijke eigenschappen van fruit of groenten behouden blijven.
Met de juicer van Rochester kun je elke dag genieten van een vers sapje bomvol gezonde voedingsstoffen. Sapjes zijn de ideale manier om op een lekkere manier meer vitaminen binnen te krijgen. De sapcentrifuge heeft een compact design, is voorzien van een ruime opening en is uitgerust met drie...
Wil je elke dag thuis verse voedzame sappen maken? De KitchenBrothers sapcentrifuge perst alles van zacht fruit tot harde groente in heerlijke sapjes. De krachtige 800W motor werkt snel en efficiënt. Je kunt kiezen uit 2 snelheidsstanden. De lage stand is voor zacht voedsel zoals watermeloen en...
Alles wat je verwacht van een sapcentrifuge – een grote hoeveelheid sap en binnen 1 minuut schoongemaakt – in een compact ontwerp dat twee keer zo klein is vergeleken met de de Philips Avance collectie! Verwen jezelf elke dag weer met heerlijk en gezond zelfgeperst sap. Belangrijkste kenmerken...
Wat is een slowjuicer?
In tegenstelling tot de sapcentrifuge heeft de slowjuicer geen snijmes, maar werkt met persassen. Bij het persen worden de groenten en fruit voorzichtig geplet en fijngehakt, tegen een zeef gedrukt en zodoende sap verkregen. De persschroef is, afhankelijk van het apparaat, horizontaal of verticaal geplaatst.
Het sap en het afval worden in verschillende containers opgevangen. Sommige slowjuicers hebben zowel een fijne als een grove zeef of kunnen zelfs de inhoud van het vruchtvlees regelen. Je kunt bijvoorbeeld een zeer fijn of dikker sap maken met een hoger vruchtvleesgehalte.
Voedingsstoffen gaan in de sapcentrifuge niet verloren door hoge temperaturen of oxidatie. Het sap blijft tot 72 uur vers (kan op kamertemperatuur worden bewaard) dankzij het minimale luchtcontact. Door de zachte persmethode blijven de voedingsstoffen, enzymen en mineralen behouden, waardoor je kunt genieten van alle voordelen.
Slow juicers zijn gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Met een slowjuicer kunt u puur sap maken of u kunt er zelfgemaakte babyvoeding, ijs, notenboter of puree van maken.
Met de sapcentrifuge van KitchenMasters kan je iedere dag genieten van zelfgemaakte sapjes bomvol gezonden voedingsstoffen en vitaminen. De sapcentrifuge heeft een compact design, is voorzien van een ruime opening en is uitgerust met drie verschillende standen. De juicer van KitchenMasters is...
Fruit- en groentesappen, of een combinatie van beide, maak je in een handomdraai met de MOA horizontale slowjuicer MOASJ15G. De (blad)groente of het fruit gaan er aan de bovenzijde in. Het sap komt er aan de voorzijde uit en de pulp vang je op recht onder de tube waar het fruit en de groente in...
Wil je dagelijks heerlijk groente- of fruitsap persen en de maximale voedingswaarde behouden? Ga dan voor de slowjuicer van KitchenBrothers! Met een 700ml sapbeker en 1400ml pulpreservoir maak je sap voor alleen jezelf of het hele gezin. Na gebruik reinig je de onderdelen eenvoudig onder de kraan...
Een sapcentrifuge of slowjuicer – wat is beter?
Beter of geschikter, dat is per situatie verschillend. We nemen een aantal punten in overweging:
Snelheid en voorbereiding
Het grootste voordeel van een sapcentrifuge is de snelheid en voorbereiding. Dankzij de brede vulopening hoeven de ingrediënten nauwelijks in kleine stukjes te worden gesneden. Middelgrote appels kunnen dus prima in de sapcentrifuge. Sap voor het hele gezin staat met een sapcentrifuge snel op tafel. Dat is anders bij de slowjuicer.
Door het lagere toerental van veelal minder dan 100 omwentelingen per minuut werkt hij beduidend langzamer. Bovendien moeten de sap-ingrediënten vooraf in kleine stukjes worden gesneden waardoor je met een slowjuicer meer tijd kwijt bent in de voorbereiding.
Voedings- en vitaminegehalte van het sap
Een duidelijk nadeel van de sapcentrifuge is de voedingswaarde van de geperste sappen. Door het hoge toerental ontstaat enerzijds warmte en anderzijds komt er zuurstof in het sap, hetgeen de oxidatie bevordert.
Beide leiden tot een verlies van voedingsstoffen. Vooral warmtegevoelige vitamines, antioxidanten en enzymen lijden aan het verwerkingsproces van de sapcentrifuge.
En precies op dit punt is de slowjuicer een uitblinker. Door het langzamere en zachtere koude persingsproces blijven meer van de goede en gezonde ingrediënten in het sap behouden. Dit zorgt overigens ook voor een rijkere smaak.
Groene sappen van grassen of bladeren
Groene sappen gemaakt van tarwegras, spinazie, kool of bleekselderij zijn een absolute trenddrank en ook nog eens supergezond. Hoewel de sapcentrifuge alle soorten sappen kan persen is de techniek van een sapcentrifuge niet goed geschikt voor deze sappen. Voor dit soort ingrediënten, waarvan sommige uit grote vezels bestaan, is het langzame, krachtige sap-proces van de slowjuicer de meest geschikte methode.
Geluidsvolume en reinigingsgemak
Door het hoge toerental en het hoge wattage veroorzaakt de sapcentrifuge beduidend meer geluid dan de slowjuicer. Ook wat schoonmaken betreft lijkt de slowjuicer praktischer. De afzonderlijke onderdelen van het apparaat, vooral de zeef, zijn aanzienlijk kleiner dan in de sapcentrifuge en kunnen daarom beter worden gereinigd. Het pers-element is ook gemakkelijker schoon te maken dan de mes- en raspschijven van de sapcentrifuge.
De kosten
Qua prijs kan de sapcentrifuge echter overtuigen. Instapmodellen van goede kwaliteit zijn vanaf 150 euro verkrijgbaar. Voor een kwalitatief goede slowjuicer moet je rekening houden met prijzen tussen de 250 en 550 euro. De conclusie laten we over aan jou. Waar ga je voor? Een sapcentrifuge of slowjuicer?