Als je veel tijd in de keuken doorbrengt en heel graag aan het kokkerellen slaat, dan is excellente keukenapparatuur niet te missen. Dit kan gaan van een knoflookpers en een handige snijplank tot andere hulpmiddelen zoals een blender of een weegschaal. In die brede waaier van assortimenten mag een snijmachine niet ontbreken. Deze toestellen hebben als doel dunne plakken te snijden zoals kaas, vlees, groenten of brood.

Snijmachines worden door de incrowd ook wel eens allessnijders geheten. Maar die stelling klopt niet helemaal. Waarvoor je snijmachines gebruikt, hangt af van het soort mes dat in het toestel zit. Maar waar moet je nog rekening mee houden? Enkele factoren op een rijtje voor dat je overgaat tot de aanschaf van een snijmachine-toestel om fijne dunne plakjes te proportioneren.

Factoren die je niet over het hoofd moogt zien

Bij de aanschaf van snijmachines zal je enkele parameters niet over het hoofd mogen zien. De belangrijkste factoren zetten we even op een rij:

Mes

Beste snijmachines

Voor thuisgebruik hebben snijmachines een gekarteld mes of een glad mes. Een glad mes wordt gebruikt om compacte voedingsproducten zoals charcuterie en kaas te snijden. Het gekartelde mes is vooral geschikt om luchtige voedingswaren te bewerken zoals brood. De messen kunnen door de band genomen altijd worden verwisseld. Stel dat dit niet het geval is, zet je beter de zoektocht dan maar verder. Dit is wel een vereiste.

Stel veiligheid voorop

Voor alle duidelijkheid. Snijmachines zijn geen alledaags speelgoed en stel de veiligheid op de eerste plaats. Als er met deze toestellen niet veilig mee wordt omgesprongen, kan dit gevaar vanuit onverwachte hoek opleveren. Kortom, voorzichtigheid is geboden. Het merendeel van de machines hebben sowieso een bescherming van de vingers op de slede ingebouwd, zodat de vingers op een veilige afstand worden gehouden van het draaiende en tollende mes.

Heel belangrijk is ook dat het apparaat goed recht staat. De meeste machines bevatten anti-slip voetjes zodat de snijmachines goed op hun plek blijven staan. Om te vermijden dat snijmachines per ongeluk aanfloepen, hebben de apparaten bijna allemaal een inschakelbeveiliger voorzien. Sommige toestellen hebben zelfs een optionele kinderen blokkering.

Waarvoor gebruik je snijmachines?

Denk eerst goed na waarvoor je de machine gaat gebruiken in de toekomst. Niet alle machines, bestemd voor het huishoudelijk gebruik, kunnen aan de gewenste snijdikte voldoen. Bepaalde snijmachines zijn enkel gemaakt om dunne plakjes vlees en kaas te snijden. Meer mag je er niet van verwachten. Die zijn niet toepasbaar om brood of groenten op maat te snijden.

Onderdelen uit elkaar halen

Check vooral of je de machine makkelijk uit elkaar kunt halen. Een toestel dat makkelijk demonteerbaar is, kan ook eenvoudig worden gereinigd en proper gemaakt. Sommige onderdelen kan je bijvoorbeeld in de vaatwasmachine zetten. Onthou dat dit niet bij alle snijmachines het geval is. Kijk ook naar het veiligheidsaspect bij het schoonmaken. Trek altijd de stekker uit het stopcontact wanneer je snijmachines reinigt.

Deze 3 beste snijmachines zijn een uitstekende keukenhulp voor de hobbykok:

1. Domo MS171 – Snijmachine

De MS171 – Snijmachine van Domo beschikt over een RVS kartelmes met een doorsnede van 17 centimeter. Daar kan je al aardig mee uit de voeten wanneer je je favoriete voedingsproducten op gewenste maat wil snijden. Het instelllen van de juiste snijdikte is met deze snijmachine perfect mogelijk. Een veiligheidsschakelaar zorgt dat de snijmachine optimaal beveiligd is. De snijdikte stel je zelf in tot 15 millimeter.

Het maakt niet uit of je brood, groenten, beleg of vlees snijdt. Wanneer de klus is geklaard, kan je de snijmachine makkelijk reinigen. Nadien kan je de snijmachine inklappen en berg je het compacte toestel makkelijk ergens op omdat het nauwelijks plaats inneemt. Het motorvermogen bedraagt 110 Watt.

 • De machine beschikt over een RVS kartelmes
 • Het instellen van de snijdikte kan tussen 0 en 15 millimeter
 • Heeft een beveiligingssysteem
 • Het reinigen van het toestel is heel makkelijk
 • Schakelt niet automatisch uit

Technische specificaties in een notendop

Merk Domo
Categorie snijmachines
Vermogen tot 100 Watt
Mes type gekarteld
Opties mogelijk draaisysteem, veiligheidsschakelaar
Instelbaar tot snijdiepte 15 millimeter
Vaatwasbestendig nee
Snelheden aantal 1
Kleur toestel wit
Behuizing materiaal plastiek
Anti-slip bodem voorzien nee
Termijn fabrieksgarantie 2 jaar
Brood snijden uiterst geschikt
Gewicht aantal 2,310 kilogram

 

2. Domo DO521S – Snijmachine

De DO521S – Snijmachine van fabrikant Domo heeft een stevige aandrijving onder de motorkap van 150 Watt. Het gekarteld mes is vervaardigd uit roestvrij staal. Het versnijden van kaas, brood en vlees is mogelijk tot 15 millimeter. Je kan de traploze snijdikte instelling bepalen tussen 0 tot maximaal 15 millimeter.

Het toestel is heel stabiel dankzij de rubberen voetjes onder het bodemoppervlak. De behuizing van het toestel bestaat uit aluminium. Hierdoor wordt de duurzaamheid gegarandeerd. Nadat je werk is gedaan, kan je de snijmachine makkelijk reinigen. Er is een veiligheidsschakelaar voorzien. Het toestel is uiterst geschikt voor brood te snijden in de dikte die je zelf wenst.

 • Het snij-apparaat wordt standaard aangeleverd met een restenhandvat
 • Het(licht) gekarteld mes bestaat uit roestvrij staal
 • Heel stabiel dankzij de 4 rubberen voorziene voetjes
 • Het mes is heel makkelijk te verwijderen
 • Het is niet vaatwasbestendig

Technische specificaties in een notendop

Merk Domo
Categorie snijmachines
Vermogen tot 150 Watt
Mes type gekarteld
Opties mogelijk draaisysteem, veiligheidsschakelaar
Instelbaar tot snijdiepte tot 15 millimeter
Vaatwasbestendig nee
Snelheden aantal 1
Kleur toestel zilver
Behuizing materiaal RVS
Anti-slip bodem voorzien 4 rubberen voetjes
Termijn fabrieksgarantie 2 jaar
Brood snijden uiterst geschikt voor alle soorten brood
Gewicht aantal 4,925 kilogram

 

3. Fritel SL 3080

Ben je op zoek naar een multifunctionele snijmachine. Dan is deze SL 3080 van Fritel wellicht een toestel dat je belangstelling zal opwekken. Deze allessnijder is een absolute aanrader als je je versgebakken brood, fruit, groenten en vlees wil snijden. Je bepaalt de dikte van de plakjes zoals je zelf wenst en volgens je eigen behoefte.

Door de compacte vorm van het toestel kan je na afloop van de werkzaamheden het heel eenvoudig opbergen door dicht te klappen. Dit is ook extra veilig want met grijpgrage kinderhanden weet je maar nooit. De slede zelf van het apparaat is afneembaar. Het vermogen is 120 Watt. Je kan de snijdikte tot 20 millimeter instellen. Er is slechts 1 snelheid mogelijk.

 • Uiterst geschikte allessnijder om fruit, groenten, kaas en vlees te snijden
 • Na de werkzaamheden is deze compacte snijmachine makkelijk op te bergen
 • Het vermogen is 120 Watt
 • Slechts 1 snelheid mogelijk
 • Niet geschikt voor harde kazen

Technische specificaties in een notendop

Merk Fritel
Categorie snijmachines
Vermogen tot 120 Watt
Mes type gekarteld
Opties mogelijk veiligheidsschakelaar
Instelbaar tot snijdiepte tot 20 millimeter
Vaatwasbestendig bepaalde onderdelen zijn vaatwasbestendig
Snelheden aantal 1
Kleur toestel wit
Behuizing materiaal kunststof
Anti-slip bodem voorzien ja
Termijn fabrieksgarantie 2 jaar
Brood snijden uiterst geschikt voor alle soorten brood
Gewicht aantal 1,993 kilogram