De Italiaanse mama’s gaan er decennialang prat op en langzaam maar zeker volgen andere pastaliefhebbers wereldwijd hun grote voorbeeld om pasta van het huis te maken. Hoewel volgens het boekje het kneden van de deegwaren nog echt met de hand moet gebeuren, vallen er duidelijke verschilpunten in de beste pastamachines te noteren. Een klein overzicht.

Wat doen de beste pastamachines?

Met pastamachines maak je pasta van zelf gemaakt deeg. Het samenstellen van het deeg vergt weliswaar een beetje werk, maar van de andere kant is het maken van pasta met een pastamachine kinderlijk eenvoudig. Hoeveel werk er aan vooraf gaat is afhankelijk hoe goed dat je aangekochte pastamachine functioneert. Drie parameters zijn superbelangrijk: soepelheid, robuustheid en de stevigheid op het werkblad. Je hebt de keuze tussen handmatige en volautomatische pastamachines.

Beste pastamachines

Waarom een machine voor pasta aanschaffen?

Je kan zelf pastadeeg op een makkelijke manier maken. Je neemt als voorbeeld 500 g bloem, 5 eieren en een snuifje zout. Je mengt de ingrediënten met elkaar door te roeren. Vervolgens ga je alles kneden. Maar daarmee is de kous nog niet af: je zal de pasta moeten uitrollen en vervolgens snijden. Dit uitrollen kan je doen met een deegrol, maar dat is een zware klus om te klaren omdat het niet eenvoudig is om de pastadikte even groot te krijgen. Vooral bij het koken vormt dit een probleem om de pasta op de juiste manier ‘al dente’ te krijgen. Om die taak uit te voeren gebruik je een pastatoestel. In feite zijn pastamachines niets anders dan een wals om het deeg gelijkmatig uit te rollen en te snijden.

Handmatige pastamachines

Het overgrote deel van pastamachines werkt handmatig. Denk vooral goed na hoe vaak je de machine in de toekomst wil gaan gebruiken. Wanneer je een echte pastafreak bent en je zelf nog een deel van het werk wil opknappen, dan zit je gebeiteld met handmatige pastamachines. Koop je de machine alleen maar voor af en toe te gebruiken en voor het plezier, dan is het aan te raden om een goedkopere pastamachine-versie te kopen.

Automatische pastamachines

Buiten dat je niet aan de hendel moet draaien en de snelheid op voorhand is geprogrammeerd, verschilt de ingebruikname van automatische pastamachines niet zo gek veel met handmatige modellen. Het enige verschilpunt is dat de automatische modeltypes een stuk prijziger zijn en lastiger zijn om te reinigen. Wel moet je minder kracht zetten.

Volgende 3 beste pastamachines zijn erg populair:

1. Marcato Atlas 150

De Atlas 150 van Mercator is de klassieke ‘verchroomde’ machine voor het bereiden van verse pastagerechten. Met de eenvoudige en stijlvolle uitstraling doet deze pastamachine denken aan het verleden hoe pasta oorspronkelijk werd gemaakt. De machine beschikt over de mogelijkheid om 3 pastavormen te maken: lasagne, tagliolini (1,5 mm) en fettuccine (6 mm).

Het apparaat laat je met volle teugen genieten van de pasta die je eigenhandig hebt gemaakt. De knop met 10 standen zorgt er voor dat je de dikte van de pasta aanpast volgens je eigen wensen: van stand 0 (4,8 mm) tot stand 9 (0,6 mm). Met een stevige klem zet je de machine aan een tafel vast. Dankzij de rollers, die gepatenteerd zijn, zullen geen littekens van (metalen) reststoffen onachtzaam achterblijven.

Maak de deegwarenmachine schoon met een droge doek of kwast. Een kleine waarschuwing. Plaats dit keukenaccessoire nooit in de vaatwas.

 • Je beschikt over de mogelijkheid om 3 pastavormen te maken
 • De dikte bepaal je met de knop die je in 9 standen kunt regelen
 • De rollers zijn door het merk gepatenteerd
 • Niet bestemd voor in de vaatwas omdat dit bij pasta absoluut verboden is

Technische specificaties in een notendop

Merk Mercato
Categorie pastamachines
Kleur machine zilver
Materiaal bestaat uit staal
Vaatwasmachine nee – absoluut verboden
Garantie toestel 5 jaar
Pastadiktes aantal 9

 

2. Philips Avance Pastamaker HR2375/00

De Avance Pastamaker HR2375/00 van Philips is een volledig geautomatiseerde machine voor pasta te bereiden. Meng de nodige ingrediënten bij elkaar en de machine doet voor jou de rest. Het is de ideale machine voor pastafanaten die wat graag zelf pasta willen maken en niet weigerachtig staan om te experimenteren. Het voordeel is dat de pasta binnen de tien minuten kant en klaar is.

Standaard worden 4 vormschijven meegeleverd om je favoriete pastasoort eigenhandig te maken: uiteraard spaghetti, lasagne, fettuccine en penne. Eénmaal als je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald programma en de startknop induwt, dan doet de machine alles volautomatisch. Mixen, kneden en persen. Ideaal voor kinderen die van gekleurde pasta houden.

De pastamachine is overigens vaatwasbestendig. Let wel op wanneer je het vastpakt omdat het voorpaneel tamelijk zwaar is.

 • Het maken van glutenvrije pasta vormt geen enkel probleem, op voorwaarde dat je speciale bloem aankoopt
 • Gooi de nodige ingrediënten in de machine en het toestel doet volledig automatisch de rest
 • Je hebt de keuze uit 4 verschillende pastasoorten
 • Het voorpaneel is vrij zwaar

Technische specificaties in een notendop

Merk Philips
Categorie pastamachines
Type product automatische pastamachine
Kleur machine zilver – wit
Materiaal bestaat uit staal
Vaatwasmachinebestendig ja
Garantie toestel 2 jaar
Vermogen 200 Watt
Gewicht aantal 8,9 kilogram

 

3. PastaLife Pastamachine

Ben je tegelijkertijd op zoek naar een pastamachine en een pasta droogrek set? Dan zit je met de pastamachine van het merk PastaLife op het juiste adres. Met deze machine maak je je eigen pasta klaar binnen de kortste keren. Het draaien van de pasta gebeurt via een hendel.

Bovendien is het toestel voorzien van een ingebouwd mes waardoor je de pasta nauwkeurig naar je eigen persoonlijke wens kunt afsnijden. Een groot voordeel aan deze pastamachine is een setje waarbij een droogrek standaard wordt meegeleverd.

Kinderen kijken graag naar dit droogrek en is een echte eyecatcher, vooral als de pasta met verschillende kleuren wordt gemaakt. Het materiaal van de machine bestaat uit metaal.

 • Je kan pasta in 7 verschillende diktes draaien
 • Perfect voor pastaliefhebbers die tegelijkertijd op zoek zijn naar een pastamachine en een pasta droogreek
 • Het materiaal is duurzaam en bestaat uit aluminium
 • De machine is niet vaatwasbestendig

Technische specificaties in een notendop

Merk PastaLife
Categorie pastamachines
Type product handmatige pastamachine
Kleur machine chrome – zilver
Materiaal bestaat uit aluminium
Vaatwasmachinebestendig nee
Garantie toestel 3 jaar
Gewicht aantal 2 kilogram
Pastadiktes aantal 7